Ako sa nám rosili okná v byte

Bývame v paneláku na prízemí v štvorizbovom byte. staré oknáPred nejakými siedmymi rokmi sme sa rozhodli, že si dáme urobiť nové okná. Reku "všetci" si ich vymieňajú, tak asi na to majú dobré dôvody. Podľa všetkého by sa malo ušetriť na kúrení. Nové okná budú vyzerať pekne. A keď budem v zime sedieť v kuchyni, tak si môžem sadnúť na svoje obľúbené miesto pod oknom bez toho aby mi fúkal studený vzduch na pravé rameno, čo mi teda v poslednej dobe už dosť vadilo.

Ako sme rozmýšľali o nových oknách

Nebudem sa rozpisovať o tom ako sme zbierali informácie, u koho kúpiť nové okná, aké si vybrať (eurookná alebo plastové okná), z čoho ich zaplatiť, kto ich bude montovať a tak ďalej. Vydalo by to na jednu knihu 🙂 Nakoniec sme sa rozhodli zobrať okná od jednej známej firmy, ktorá ich aj vyrábala a boli už dlho na trhu. Keď sme si to doma spočítali tak výmena piatich okien naraz bola dosť finančne náročná, tak sme sa rozhodli, že jeden rok si dáme vymeniť dve okná a potom uvidíme čo ďalej, podľa toho ako budeme spokojní.

Montáž nových okien

Takže objednali sme okná, upresnili detaily, dohodli termín montáže okien a vymenili sme okná. Spokojnosť bola na oboch stranách a na ďalší rok sme celý ten kolotoč zopakovali so zvyšnými troma oknami. Okrem malých pukliniek pod parapetou jedného okna bolo zase všetko OK. Samozrejme chvíľu nám trvalo kým sme sa na nové okná naladili a naučili s nimi žiť. Otváranie okien, vetranie, mikrovetranie atd.

Zdravie a nové okná

Teraz si dovolím malú zdravotnú vsuvku. Dlhé roky, a to som už býval v siedmom panelákovom byte som mal problémy s dýchacími cestami a nielen ja. Myslím že to poznáte. V zime keď sa začalo kúriť síce bolo teplúčko, ale zrazu bol vzduch veľmi suchý. Vysušené sliznice, ťažké dýchanie, nádchy, chrípky, angíny. No a to sa vám potom ťažko spokojne spí. No jednoducho pri takom kúrení a starých oknách musíte stále vetrať a v byte je veľmi sucho. Nepomáhali ani zvlhčovače vzduchu, keď tak len veľmi málo.
Výhľad z nového okna

Výhľad z nového okna

Keď sme vymenili všetky okná zrazu sa všetko zmenilo, vzduch bol príjemný, akurátna vlhkosť, všetky problémy súvisiace so suchým vzduchom ustúpili. Radiátory dostali nové ventily na ktorých sa dala výborne regulovať teplota vykurovania. Takže sme mohli začať šetriť.

Ako sa okná rosili a steny plesneli

Hneď prvú jeseň a zimu, ako začali dažde a pľušte, okná sa začali rosiť a steny plesnieť. Samozrejme nie celé 🙂 hlavne rohy izieb na severe a jeden roh aj na juhu. Tam sme mali v rohu skriňu, nebola síce pritlačená úplne ku stene, bola tam medzera 2-3 cm ale zrejme aj to stačilo aby sa tam vzduch nehýbal a veselo si to tam všetko plesnelo. Nepomáhalo SAVO ani iné protiplesňové prípravky. Aby to nebolo jednoduché, tak začala plesnieť aj kúpeľňa a pračka vo vnútri. No plesnivú pračku som videl prvýkrát v živote. Požiadali sme Bytový podnik aby opravilo a napenetrovalo kritické steny zvonku paneláku, boli tam celkom slušné trhliny, tak sme si mysleli že tade zateká. Opravili tie časti stien, samozrejme to nepomohlo. Takto sa to ťahalo 2 roky. image

Ako spraviť aby sa okná nerosili a steny neplesneli?

Potom sa zrazu nájomníci dohodli a panelák sa dal zatepliť. A zrazu všetky tieto problémy s rosením okien, s plesňami v byte, v kúpeľni a plesnivou pračkou skončili (mimochodom sa v tom období aj pokazila a museli sme ju vyhodiť).

Odvtedy je všetko v poriadku, okná aj steny.

Nové okná sa nerosia, steny sú čisté a suché, nábytok tiež 🙂 Jediný problém je že po roku sa mi ošúpe strop v kúpeľni, ale to nie je divu, pretože sme piati a každý deň sa večer sprchujeme a ja aj 2x. A keďže mám vodu rád, tak kým ma niekto nevyhodí tak sa sprchujem aj 20 minút poriadne horúcou vodou. Pračka prala každý večer a vyprané prádlo sa musí niekde vysušiť, nie? No a ten elektrický ventilátor v kúpeľni ešte stále nemám. Môžem byť rád, že sa mi šúpe len strop, že?

Ešte stále máte problém z nejakými oknami?

Takže vymenili ste staré okná za nové? Plastové okná alebo eurookná? Rosia sa vám okná, plesnejú steny a nábytok, opadáva omietka? Skúste porozmýšľať nad tým ako kúrite, akú máte vlkosť v byte, dome a nakoniec ako vetráte. Pokiaľ na nič neprídete, ešte stále sa môžete obrátiť na stovky odborníkov a výrobcov plastových okien, eurookien a drevených okien, ktorí vám určite s radosťou odborne poradia.

Pridaj komentár