Drevené okná

Drevené okná sú už od nepamäti tradičnou súčasťou rodinných domov. Nielen preto, že sa k rodinnému domu najlepšie hodia, ale majú aj výborné tepelno-izolačné vlastnosti. Dnešný moderný dom predstavuje perfektne vyladený systém takmer bez energetických strát. Základným prvkom sú v každom prípade okná, ktoré v každej stavbe predstavujú najväčší potenciál strát. Drevené okná majú dnes špičkové technické parametre, moderný dizajn, vysokú životnosť a maximálnu bezpečnosť.

Zabudnite na natieranie farbou

Moderné výrobné technológie vynikajúcim spôsobom predĺžili životnosť drevených okien. Napríklad elastické akrylové a UV odolné farby zabezpečujú trvanlivosť povrchovej úpravy. Z toho dôvodu sú obavy z neustáleho natierania drevených okien neopodstatnené a patria do dávnej minulosti.

Na správnej veľkosti a orientácii okien záleží

Veľkosť okien priamo ovplyvňuje nie len množstvo svetla dopadajúceho do miestnosti, ale aj tepelnú stratu miestnosti. Aj v prípade použitia najlepších okien, ktoré trh ponúka, býva okno v podstate vždy miestom najväčšieho úniku tepla. Správne orientované okenné plochy môžu byť naopak zdrojom pasívnych solárnych ziskov, ktoré môžu významne ovplyvniť celkovú energetickú náročnosť domu.

A ešte k orientácii okien. Ak to umožňuje situačné riešenie stavby na pozemku, bolo by vhodné orientovať maximum presklených častí domu juhovýchodným smerom. Po chladnejšej noci sa tak dom skôr prehreje a poobedňajšie slnko už nebude zohriaty interiér ovplyvňovať s takou účinnosťou ako pri orientácii juhozápadnej.

Za výrobkami z dreva, a teda aj za drevenými oknami, sa ukrýva minimálne množstvo "šedej energie". Takže pri výbere okien by malo hrať hlavnú úlohu aj ekologické cítenie stavebníka. V neposlednom rade však aj pekný vzhľad prírodného materiálu.

"Drevené okná si zamilujete na prvý pohľad."

Pridaj komentár