Ako opraviť drevené okná ?

Ako opraviť drevené okná ?

Všeobecne platí, že na starších stavbách by sme mali obnoviť skôr okná dvojité, s vonkajšími krídlami osadenými v líci fasády. Vonkajšie krídla by mali mať čo možno najsubtílnejší profil.

Ako si počínať pri zodpovednej rekonštrukcii drevených okien?

Niektorí chalupári nahrádzajú masívne trojdielne drevené okná (a je to pozitívne), ktoré sa do tradičnej fasády nehodia, replikami okien pôvodných. Často nájdeme v líci muriva vysekanú drážku pre pôvodný rám.

Osadenie vonkajších okien v líci fasády má jednu veľkú výhodu: vnútorné okno zostane bežným pohľadom skryté. Možno teda použiť bežné moderné typové profily zasklené dvojsklom, ktoré splnia požiadavky na tepelno-technické vlastnosti okennej výplne. Pritom okno neruší charakter fasády.

Majitelia niektorých tradičných domov a chalúp sa s ohľadom na zníženie energetickej náročnosti rozhodli domy zatepliť. Keď už sa púšťajú do tak investične náročnej akcie, nemali by ľutovať nejaké peniaze naviac a okná opäť posunúť k lícu stavieb. Navyše sa tým zväčší priestor na parapetách.

opravené okná na chalupe v Čičmanoch

opravené okná na chalupe v Čičmanoch

Aký materiál zvoliť pri rekonštrukcii okien?

K väčšine vidieckych stavieb sa najlepšie hodia drevené okná. Ak sú vyrobené z kvalitného materiálu, ich životnosť je dlhá. Dnes sa okná vyrábajú často z viacvrstvových lepených profilov, ktoré nemajú sklon k deformácii, ale bývajú robustné a hodia sa skôr do murovaných než drevených chalúp.

Našťastie nie je treba voliť okná typizované, veľa firiem dokáže vyrobiť drevené okná na dom či chalupu doslova na mieru.

Na chalupách však niekedy môžeme vidieť aj necitlivé riešenia a rozporuplné kompromisy, napríklad: vyklápacie okná s dvojsklami, výnimočne aj plastové okná s náznakmi priečok v zrubových stenách.

Niekto túži po ľahšom ovládaní, iný si myslí, že plastové okno nie je potrebné udržiavať, ďalší siahne po nevhodnom materiáli kvôli nižšej cene.

Ak stavba nie je pamiatkovo chránená, alebo neleží v pamiatkovej zóne, môžu majitelia prakticky robiť, čo chcú. Zostáva len apelovať na ich cit a veriť, že sa pred rekonštrukciou rozhliadnu po okolí a ak treba sa aj poradia s architektom. Technické parametre osvedčených drevených okien sú minimálne rovnaké ako u okien plastových. V prípade kasňových drevených okien možno aj lepšie.

Pridaj komentár